In Memoriam: Jan Valize

2 juli 2024

Herinnering door Jan Bouten

Vrijdagochtend vroeg kreeg ik van Heidi Valize het droevige bericht door dat haar Jan is overleden.

Jan Valize, zijn naam is een begrip binnen Scopias. Veel jongere leden zullen hem niet persoonlijk gekend hebben maar hebben zijn naam zeker wel eens horen noemen.

Zoals het vaak gaat bij ouders waarvan kinderen lid zijn geworden van een vereniging zijn in de tweede helft van de tachtiger jaren ook Jan samen met Heidi bij Festina in Venlo betrokken geraakt. Eerst natuurlijk als belangstellenden maar langzaam werd die belangstelling omgezet in betrokkenheid, zo zal ik het maar omschrijven.

Jurycursus gevolgd dus ook direct betrokken geraakt bij baanwedstrijden op de atletiek-baan op de Venlose Herungerberg.

Jan was een techneut. Hij vond toen dat het met de materialen en het beheer daarvan gestroomlijnder kon en begon, in de positieve betekenis van het woord, zich daarmee te bemoeien. Hij werd zodoende het allerbeste maatje van de enkele jaren geleden overleden Frits Vaessen en vormde samen met hem een gouden duo.

Wat Jan, zeker op materialengebied, voor de vereniging gedaan heeft is ongelooflijk. Het ging hem niet alleen om het beheer van en de gang van zaken in de materialenruimten maar ook het herstellen of maken van spullen die nodig waren voor trainingen en wedstrijden.

Zoals gezegd, Jan was techneut. Thuis, in Velden bij hem in het schuurtje annex werkruimte heb ik vaak met eigen ogen mogen aanschouwen wat hij voor de vereniging aan het maken was en dat was eerste klas werk.

Ook het beheer van de materialen, en materialen zijn er veel bij een atletiekvereniging, was bij hem in goede handen.

Na de fusie van Festina met AVT tot Scopias ging Jan met dat werk door op Vrijenbroek. Alles voorbereiden voor wedstrijden, daarna alles afbreken en opruimen. Vele vele uren zijn daar in gaan zitten. Hulde daarvoor.

Maar helaas kwamen bij Jan een aantal jaren geleden medische problemen zodat hij zijn werk voor Scopias grotendeels neer moest leggen. Wel was hij nog vaak op de baan aanwezig o.a. omdat Heidi kantinedienst had. Ook bij de Scopiaswandelclub gaf hij zolang het kon  op de donderdagmiddag acte de presence.

Scopias is Jan veel dank verschuldigd.                 

« Terug naar het nieuwsoverzicht