Hardlopen

Hardlopen

Scopias Atletiek biedt een uitgebreid programma trainingen voor ieder niveau hardloper. We onderscheiden ons van reguliere loopinitiatieven doordat we vrijwel uitsluitend werken met gediplomeerde looptrainers.

Op ieder niveau word je goed begeleid met een duidelijke structuur in de trainingen. Je bepaalt zelf op welke tijdstippen dat je komt trainen. Er zijn zowel baantrainingen, trainingen op de weg als heerlijke duurlopen in het bos. Alle trainingen starten vanaf Sportpark Vrijenbroek in Venlo, met uitzondering van de zaterdagochtendtraining.

Ben je een beginner? Dan helpen onze deskundige en ervaren trainers je op weg met de loopcursus Start To Run. Heb je de smaak te pakken of heb je al (enige) loopervaring? Sluit je dan aan bij een van onze trainingsgroepen. Je mag vier keer vrijblijvend en gratis meetrainen.

Ben je op zoek naar nog meer uitdaging, dan is onze prestatieve groep wellicht iets voor jou. In deze groep train je op je eigen niveau gericht naar langeafstandswedstrijden met het doel het maximale uit jezelf te halen en je hardloopprestaties te verbeteren. Scopias biedt jou hierin goede begeleiding middels gevarieerde en uitdagende trainingen waarin alle facetten van het hardlopen aan de orde komen.

Start to Run

Ben je een beginner? Dan helpen onze deskundige en ervaren trainers je op weg met de loopcursus Start to Run. Twee keer per jaar organiseren we deze startcursus. In maart en september starten de groepen. In zeven weken maak je kennis met alle facetten van het hardlopen. Op zaterdagochtend van 9.00 tot 10.45 uur werk je onder professionele begeleiding aan je conditie. Zo bouw je in korte tijd voldoende basis op om met een van de loopgroepen van Scopias Atletiek te gaan trainen.

Interesse? Kijk eens op www.yakultstarttorun.nl (hier kun je je ook aanmelden) of neem contact op via starttorun@scopias.nl

Trainingen

Alle trainingen starten vanaf Sportpark Vrijenbroek in Venlo, met uitzondering van de zaterdagochtendtraining.

Voor de wedstrijdgerichte hardloper biedt Scopias groepsgewijze trainingsschema’s. Er wordt gericht naar wedstrijden toegewerkt. Op alle niveaus worden hiervoor trainingsschema’s aangeboden. Wil je maatwerk, dan kun je dit met de trainer bespreken.

De lopers zijn in drie groepen ingedeeld. Zo is er een groep voor recreatieve lopers, een groep voor prestatieve lopers en een groep die zich competitief in wedstrijden laat zien.

De recreatieve lopers

Deze hardlopers lopen voor een goede conditie en/of hun plezier. Het trainingsschema is gebaseerd op twee trainingen per week (één baan- en één duurlooptraining). Zij lopen weinig of geen wedstrijden en de afstand in een training is ca. 6-9km. Ook de lopers die nog maar net begonnen zijn met hardlopen en atleten die herstellen van een blessure lopen in deze groep.

De prestatieve groep

Deze loopgroep pikt regelmatig een wedstrijdje mee en heeft enige ervaring in het hardlopen. Zij trainen gemiddeld twee à drie keer per week, waarvan één langere duurloop (10-12 km) en één baantempotraining. De derde training varieert van heuvels, fartlek of een bostraining. Het tempo ligt hier natuurlijk hoger dan in de recreatieve groep.

De competitieve groep

Deze lopersgroep heeft een meer prestatiegericht trainingsschema en doet mee aan competitieve loopevenementen. Het verschil zit erin dat het tempo zowel tijdens de baantrainingen als de duurloop hoger ligt. Deelnemers aan deze groep trainen gemiddeld drie tot vier keer per week.

Trainingsschema’s

Download het trainingsschema voor Q2 van 2023 hier.

Proefles

Ben je geïnteresseerd? Misschien is Scopias Atletiek dan iets voor jou. Train vier keer gratis mee en ervaar of ons programma aan jouw verwachtingen voldoet. Neem contact op met de coördinator loopgroepen:

trainerscoordinator@scopias.nl of 06 12888654

Wedstrijden

Elk jaar organiseert Scopias een aantal loopwedstrijden. De Berden Voorjaarsloop is de bekendste, maar ook de Scopiascross kent veel belangstelling. Daarnaast nemen leden deel aan andere hardloopevenementen. Met name de Venloop en de Bridge to Bridge Run zijn welbezochte evenementen. In de trainingen wordt naar deze wedstrijden toegewerkt.

Klankbordgroep

Om de afstand tussen het kader van Scopias en de loopgroepen te verkleinen is er een klankbordgroep opgericht. Hiermee wordt een vinger aan de pols te houden bij de lopers en hun trainers om zo een beeld te krijgen wat er speelt in de loopgroepen, welke ideeën, initiatieven en klachten er zijn. Op basis daarvan wordt gekeken waar vervolg aan gegeven kan worden. Dit kan intern zijn, maar ook met de hulp van de lopers, de trainers en zo nodig het bestuur.

De klankbordgroep bestaat uit drie personen: Iwan Engelen als trainingscoördinator, Ger Ticheler als vertegenwoordiger van de prestatieve lopers en Dennis van Deelen als vertegenwoordiger van de recreatieve lopers en als trainer recreanten. Zijn er punten die je zelf wilt aandragen, spreek dan één van hen aan of stuur een e-mail naar trainerscoordinator@scopias.nl.

De klankbordgroep van de loopgroepen komt maandelijks bijeen om de punten te bespreken.