Baanatletiek

Baanatletiek

Binnen de baanatletiek wordt getraind op lopen, springen en werpen. Zo wordt er getraind met kogelstoten, verspringen of voor de sprint.

Plezier en ontwikkeling

De jeugdatletiek is gericht op plezier en ontwikkeling. Hierbij staat het bewegende kind centraal. Ook is de belevingswereld van het kind het uitgangspunt van alle trainingen. Op jonge leeftijd is het voor de ontwikkeling belangrijk om vooral veel en veelzijdig te bewegen. Hiermee bouwen we aan een basis waarbij plezier en prestaties meer tot uiting komen.

Op latere leeftijd verschuift het uitgangspunt. De speels-prestatieve atletiek van de pupillen maakt plaats voor het leren trainen, maar ook wordt meer getraind naar wedstrijden toe (junioren/senioren/masters). Hierbij wordt het plezier uiteraard niet uit het oog verloren.

Thuis voelen binnen Scopias

Naast het sporten vinden we het ook belangrijk dat ouders en kinderen zich thuis voelen bij de vereniging. Zo organiseren ouders jaarlijks een kamp in het najaar, een winteractiviteit en de Paastrimtombola. Ouders helpen bij wedstrijden en zorgen ervoor dat er in onze kantine een kop koffie/thee en wat lekkers gekocht kan worden. We weten uit ervaring dat kinderen meer plezier uit het sporten halen als ouders betrokken zijn bij de activiteiten die we aanbieden.

Pupillen

Bij de pupillen zijn de speels-prestatieve atletiek en de belevingswereld van het kind het uitgangsprincipe van al onze trainingen. Kinderen mogen vanaf hun zesde verjaardag lid worden van Scopias.

Wij volgen hierbij de visie van de Atletiekunie en trainen vanuit de onderdelen van de Athletics Champs. Deze verdeelt de atletiek in lopen-springen-werpen, waarbij het doel is sneller, hoger en verder. Dit is voor alle kinderen op zijn/haar eigen niveau, zodat iedereen succes kan ervaren. Om een goede indruk te krijgen van de verschillende onderdelen kunt u een kijkje nemen op Youtube.

Activiteiten

Naast de trainingen organiseert de jeugdcommissie gedurende het jaar een aantal leuke activiteiten zoals een bezoek van Sinterklaas, een Paastrimtombola en een winteractiviteit. Naast deze activiteiten wordt er ook eens per jaar een kamp georganiseerd.

Wachtlijsten

De baanatletiek is volop in ontwikkeling en er is een bloeiende afdeling jeugdatletiek. Door deze grote groei kan het wel eens voorkomen dat er wachtlijsten ontstaan. Informeer hierover bij onze coördinatoren.

Leeftijdsindeling

Indeling pupillen: Leeftijd:
Pupil U8 (Minipupil): 7 jaar
Pupil U9 (C-pupil): 8 jaar
Pupil U10 (B-pupil): 9 jaar
Pupil U12 (A-pupil): 10 & 11 jaar

Junioren

Na de pupillen starten atleten bij de junioren. Hierbij zijn de trainingen van de U14- en eerstejaars U16-junioren nog steeds breed van opzet.

Vanaf de tweedejaars U16-junioren komt er bij Scopias meer differentiatie in het trainingsaanbod.
Atleten worden ingedeeld in één van de volgende groepen:

  • Basis
  • Plus
  • Selectie

Deze groepsindeling moet niet verward worden met specialisatie. Volgens de algemene inzichten wordt specialisatie niet (veel) eerder geadviseerd dan vanaf de U18-junioren. De trainingen van de tweedejaars U16-junioren in de drie genoemde groepen zullen dus breed van opzet blijven.

 

 

Leeftijdsindeling

Indeling junioren: Leeftijd:
Junior U14 (D-junior) 12 & 13 jaar
Junior U16 eerstejaars (C1-junior): 14 jaar
Junior U16 tweedejaars (C2-junior): 15 jaar
Junior U18 (B-junior): 16 & 17 jaar
Junior U20 (A-junior): 18 & 19 jaar

Spikes

Vanaf de junioren is het verplicht voor atleten om in bezit te zijn van spikes en deze mee te nemen naar de training. Spikes zijn in de atletiek sportschoenen waaronder metalen puntjes zijn bevestigd. Deze metalen puntjes zorgen voor een verbeterde krachtoverbrenging en ook betere grip (houvast) op de atletiekbaan, vergelijkbaar met de noppen onder voetbalschoenen. Advies over welke spikes aangeschaft moeten worden, kan worden gevraagd bij de trainer.

Senioren

Het is mogelijk om als senior (dit zijn atleten van 20 tot 35 jaar) individueel zelfstandig te trainen. Scopias biedt momenteel geen baanatletiektrainingen voor senioren. Een aantal jongere senioren traint momenteel bij de juniorengroepen mee.

Masters

De mastersgroep is de trainingsgroep voor atleten van 35 jaar en ouder. Er wordt eenmaal per week getraind en alle onderdelen van de atletiek komen daarbij aan bod. Er wordt getraind voor de algemene fitheid, maar ook deelname aan wedstrijden is mogelijk.

Proefles

Ben je geïnteresseerd? Misschien is Scopias Atletiek dan iets voor jou. Train vier keer gratis mee en ervaar of ons programma aan jouw verwachtingen voldoet. Neem contact op met een van de coördinatoren:

Pupillen: pupillencoordinator@scopias.nl

Junioren: juniorencoordinator@scopias.nl

Masters: bestuur@scopias.nl

Trainingstijden

Maandag Dinsdag Woensdag Donderdag Zaterdag Zondag
Pupillen 18:15-19:30 9:00-10:15
D en C1-junioren 18:00-19:30 18:00-19:30
ABC2-jun basis 19:00-20:30 19:00-20:30
ABC2-jun plus en selectie 19:00-21:00 (18:30-19:30) 19:00-21:00 10:00-12:00
Masters 20:00-21:30

Wedstrijdinformatie

Binnen alle leeftijden nemen we, als groep en individueel, deel aan diverse wedstrijden. In de zomer zijn dit diverse baanwedstrijden en tijdens het winterseizoen volgen de indoorwedstrijden en crossen in een bosrijke omgeving. Wedstrijden zijn dé manier om te laten zien hoe goed je bent. Ook je zelfvertrouwen krijgt een flinke boost, zeker als je jouw eigen records verbreekt. Daarom vinden we het bij Scopias belangrijk dat je aan wedstrijden meedoet.

We kennen drie soorten wedstrijden:

  • Scopias-wedstrijden; dit zijn wedstrijden die door Scopias worden georganiseerd;
  • Wedstrijden met begeleiding; voor deze wedstrijden kun je je via Scopias inschrjiven, onze trainers zijn aanwezig bij de wedstrijden;
  • Wedstrijden zonder begeleiding; hiervoor kun je je vrij inschrijven, er is geen begeleiding aanwezig.

Competities Atletiekunie

Ben je op zoek naar een goede graadmeter voor jouw prestaties? Dan kom je tijdens de landelijke competities van de Atletiekunie goed aan je trekken! Jaarlijks biedt het programma aantrekkelijke wedstrijden voor atleten op elk niveau. Pupillen en junioren doen automatisch mee. Bij wedstrijden van de Atletiekunie draag je uiteraard het clubtenue.