Reanimatiecursus 12 april

20170412Woensdagavond 12 april was de 2e reanimatiecursus waarbij alle 10 deelnemers met succes hun vaardigheden om een medemens weer tot leven proberen te krijgen, hebben verzilverd met een diploma.
Het waren:
Pascal Hodselmans, Hélène Boots, Hans Brunken, Huub Zanders, Ralph Scherjon, Gonnie Xhofleer, Jos Storm, Michel Bos, Hans van Geenen, Frans Maas.
Onder de bezielende leiding van Leo van Zitteren hebben we weer een intensieve avond beleefd en gelukkig waren het maar poppen die aan onze krachtsinspanningen van twee handen met de schouders recht boven de geteisterde borstkassen pompten.
Ook het feit dat we de monden rijkelijk met alcohol hebben besmeerd voor onze navolgers was geen bedreiging voor de poppen maar als het echte slachtoffers waren geweest, dan zaten ze nu nog in een delirium. Leo heeft ons rijkelijk voorzien van achtergrondinformatie.
Het kwam allemaal op het volgende neer ( ik dek me nu in want ik wil wel het diploma ook waard zijn..)
Eerst de bewusteloze duidelijk bevragen: “Mevrouw, Meneer, hallo, hallo enz. met stemverheffing. Daarna met je wang en oor luisteren / voelen of er ademhaling is gedurende 10 seconden, tegelijkertijd kijken of de buik / borstademhaling werkt. Kin van onderen vastpakken en hand op voorhoofd om hoofd naar achteren te kantelen. ( om eventuele tongblokkade op te heffen)
Is er geen beweging of ademhaling te bespeuren: iemand van de omstanders vragen om 112 te bellen met vermelding van feit van mogelijke hartstilstand. Locatie erbij vermelden.
Tegelijkertijd beginnen met de reanimatie: 30 x drukken in 17 seconden, twee keer je eigen adem inblazen en de neus hierbij dichthouden. Daarna weer 30 x drukken: precies op het borstbeen met de twee handen op elkaar en de armen gestrekt houden voor maximale druk.
Doorgaan totdat de persoon komt met de defibrillator; deze krijgt gelijk de leiding. Volg dan zijn instructies op totdat de ambulance er is.
Tot zover de impressies.
De twee filmpjes volgen nog.
De avond was trouwens ook geslaagd….
Frans Maas

Klik hier voor alle foto's