EK Atletiek 2016

20160709 203320Overweldigend, dat is het eerste woord dat in me opkomt als we vanaf de trappen van het Olympisch stadion langzaam zicht krijgen op de grasmat en atletiekbaan van hét EK Atletiek 2016. Ik kijk naar mijn zoon en dochter en zie dat het stadion hun ook zo raakt. Hier zijn de toppers van de Europese atletiek aan het werk. Mannen en vrouwen die je normaal alleen op TV ziet zijn nu aan het werpen, stoten of warm aan het lopen. Zien we al bekenden, is er al oranje te zien? Ik kijk om me heen en concludeer dat het de andere kinderen niet veel anders gaat. Wauw, wat tof dat het de kinderen zo raakt. 
In de eerste sessie zien we onderdelen van de dames 7-kamp, kogelstoten en de 4x 400 meter voor mannen en vrouwen. Ook zien we super veel para-atleten. Erg mooi om een deze disciplines ook te mogen zien. Zeker Blade Babe, Marlou van Rhijn, de Nederlandse die het wereldrecord op 200 meter heeft en al sinds 2012 ongeslagen is. Geweldig dat we zo’n fantastische atlete in actie mogen zien! 
Op twee(!) blades snelde ze als eerste naar de finish in een tijd van 25,76 zat zij maar 3 seconden boven de winnende tijd bij het EK. Trouwens, de kinderen hadden inmiddels andere prioriteiten: handtekeningen scoren! Rondom het olympisch stadion zag je links en rechts groepjes rood/wit/groene shirtjes rennen. Veelal te zien rondom oranje atleten, maar ook de atleten van andere landen werden niet geschuwd. Als de ouders zich bij hen voegen in de 2 uur durende pauze, is het nog knap lastig om ze aan het eten te krijgen. 
Er is zoveel te zien! De friet en/of het kroketje worden opgegeten en weg zijn ze weer. Af en toe komt deze of gene zijn gescoorde handtekening of goodie bags laten zien. De ouders hebben ook niets te klagen. Het is aangenaam warm en op een druppeltje regen na is het heerlijk! Rond 18:00 gaan we het stadion weer in en we maken ons op voor de finale van de 7 kamp. Anouk Vetter staat er extreem goed voor. Ze heeft zichzelf overtroffen op het verspringen en speerwerpen en het kan bijna niet meer misgaan op de 800. 
Eerst zien we echter het afscheid van Gregory Sedoc, die een ereronde mag lopen en met een geweldige carrière afscheid neemt van de actieve atletiek. Dan begint het programma en we zien weer fantastische disciplines. Wat gooien die speerwerpsters ver en wat gaan de mannen op de 4 x 100 meter snel! Als vlak na de 4 x 100 meter dames, Jamile Samuel opkijkt en zwaait omdat onze scopias kinderen keihard haar naam scanderen, is de teleurstelling dat Schippers niet liep snel vergeten! Rond 22:00 zijn we helemaal voldaan en gaan we op zoek naar de kinderen die petjes, t-shirts en notitieboekjes vol met handtekeningen hebben. Sommige hebben de armen zelfs volstaan, bij gebrek aan andere ruimte! 
Het was een geslaagde dag, daar twijfelen we niet over, maar als ik Isis Levels op zondag spreek in de metro terug richting huis weet ik het 100% zeker. Haar opmerking over gisteren in onvervalst Beesels dialect hoef ik niet te vertalen: “Mam, gistere waas de sjoonste daag van mien laeve!”. 

 

Klik hier voor meer foto's.