Gedenkwaardige wedstrijden

 

De eerste stadsloop in Venlo? 

door Jan Titulaer

De laatste jaren zet de Venloop de binnenstad compleet op stelten. Het lijkt een uniek en origineel gebeuren, maar volgens de Historiek van de Limburgse Atletiek waren zij echt niet de eersten, want reeds op 2 juli 1922 werd er een stadsloop georganiseerd door atletiekvereniging Constantia in Venlo. Er waren toentertijd verschillende atletiekverenigingen in de regio, verbonden aan een fabriek (de Pope), de kazerne of als onderafdeling bij een andere sport (DOS-Blerick). De bijgaande foto mag met respect historisch genoemd worden, voor de deur van de Gouden Tijger (Lomstraat) staan de atleten klaar, in de verte zien we de achterkant van het stadhuis. Tweede, derde en vierde van rechts drie “exotische” lopers uit het Duitse Elberfeld. Vijfde van rechts de latere winnaar Jos van Vlodorp van het organiserende Constantia, zesde van rechts H.Riether (Constantia) en zevende van rechts Anton Bonten (Simpelveld). Overigens is dit ook voor Orion een historische plek, want op 23 september 1983 vond in de Gouden Tijger de oprichtingsvergadering plaats van Orion. 

Deze waarschijnlijk eerste stadsloop van Venlo werd gehouden van 1922 t/m 1932, daarna vinden we geen uitslagen meer. Enkele winnaars: 1922 – Jos van Vlodorp (Constantia Venlo), 1927 – Jos Schreurs (MAC), 1928 – Gerrit Hermans (DOS-Blerick), 1930 – Jos Nijholt (Pope Venlo), 1931 en 1932 – Siem Petit (AVON-Heerlen). Tussen 1932 en de huidige Venloop werden er in de gemeente Venlo nog diverse stadslopen georganiseerd, wie herinnert zich nog de Ster-Estafette, de Hazenkamploop, de Blaos-Oët-loup?

 

stadsloop1922
 

 

 

Een gedenkwaardige estafette!

door Jan Titulaer

Tussen 1920 en 1930 was de atletiek sterk versnipperd, dus ook toen al. Maar op 21 maart 1931 werd in feestzaal “Nationaal” in Venlo op initiatief van 1ste luitenant Frans van de Ven een nieuwe atletiekvereniging opgericht, Rood-Wit (de voorloper van Festina). De meeste regionaal actieve atleten hergroepeerden zich in deze nieuwe club. Kort na de oprichting van Rood-Wit, in augustus 1931, namen de Venlose atleten deel met een estafetteploeg aan een merkwaardig vliegfeest op de hei in Leuth (D). De vier lopers namen het op tegen DJK Mönchengladbach, maar moesten ook strijden tegen teams op de motor en met de auto. Uiteraard moesten die laatste twee langere afstanden afleggen om een meer gelijke strijd te waarborgen. De laatste loper, motorrijder of automobilist moest het stokje overgeven aan de piloot van een sportvliegtuig. Het vliegtuig dat het eerst in de lucht hangt is de winnaar, Rood-Wit wint deze gedenkwaardige estafette. Zij die erbij waren getuigen van links naar rechts op de foto: Piet Cremers, Janus van Eekelen, Zef Bexkens, de lopers Piet Kerren, Frans Oehlen, Willy Janssen, achter de lopers Wim Verhoeckx, de 4de loper H.Gramme, Lei van Tankeren en Frans de Wit.


estafette1931


 

Festina 15 km loop - 21 april 1979 

festina15km.jpg

 

 

 

Koninginneloop - 30 april 1987

koninginneloop 30 4 1987
 

 

http://scopias.mediacradle.nl/