Loopgroepen

Scopias kent diverse loopgroepen die op verschillende dagen trainen. 

 

Start to run

Voor de échte starter organiseert Scopias 2 per jaar een 7 weekse loopcursus op basis van het Atletiekunie-concept ‘Start to Run’ om kennis te maken met de loopsport. We starten in 2017 in de maanden april & september De nieuwe lopers komen 7 zaterdagochtenden van 9.00 – 10.45 uur op Sportpark Vrijenbroek bij elkaar om onder professionele begeleiding hun conditie geleidelijk aan zó op te bouwen dat zij na ca. 7 weken in staat zijn om met een van de onderstaande loopgroepen van Scopias mee te gaan trainen.

De recreatieve lopers (trimmers) bij Scopias zijn globaal in 5 groepen verdeeld:

 

De Blauwe Groep

Deze trimmers lopen hoofdzakelijk voor een goede conditie en/of hun plezier. Hun trainingsschema is gebaseerd op 2 trainingen per week (één baan- en één duurlooptraining). Zij lopen weinig of geen wedstrijden en de afstand in een training is ca. 6-8 km. Ook de lopers die nog maar net begonnen zijn of het tempo van de overige groepen niet aankunnen, en zij, die herstellen van een blessure, lopen in deze groep.

Type loper starter - herstel
Kunne loper/ster min 15 min. 
Max. wedstrijdafstand 5 - 7,5 km
Wedstrijdtempo > 6 min/km
Trainingsafstand max. 6 - 8 km
Duurlooptempo 7 - 8 min/km
Trainingsduur (max) 1.15 uur
Aantal trainingen p/w 2
Trainingsdagen  ma - di - do - za

 

De Groene groep

Deze trimmers lopen hoofdzakelijk voor een goede conditie en/of hun plezier. Hun trainingsschema is gebaseerd op 2 trainingen per week (één baan- en één duurlooptraining). Zij lopen weinig of geen wedstrijden en de afstand in een training is ca. 7-9 km. Ook de lopers die nog maar net begonnen zijn of zij, die wel langere afstanden willen lopen, maar het tempo van de overige groepen niet aankunnen, en zij, die herstellen van een blessure, lopen in deze groep. 

 

Type loper starter - herstel
Kunne loper/ster min 15 min.
Max. wedstrijdafstand 5 - 10 km
Wedstrijdtempo > 5.30 min/km
Trainingsafstand max. 7 - 9 km
Duurlooptempo 6 - 7 min/km
Trainingsduur (max) 1.15 uur
Aantal trainingen p/w 2
Trainingsdagen ma - di - do - za

 

De Gele groep

Deze trimmers lopen sporadisch een wedstrijdje mee en hebben reeds enige ervaring in het hardlopen. Zij trainen gemiddeld 2-3 keer per week, waarvan één langere duurloop (10-12 km) en één baantempotraining. De derde training varieert van heuvels, fartlek of een bostraining. De trainingsopzet is vrijwel gelijk aan die van de Oranje groep, maar het tempo ligt lager.

 

Type loper licht gevorderd
Kunne loper/ster min. 30 min
Max. wedstrijdafstand 15 km
Wedstrijdtempo 5.00 - 5.45 min/km
Trainingsafstand 10 - 12 km
Duurlooptempo 5.15 - 6.00 min/km
Trainingsduur (max) 1.30 uur
Aantal trainingen p/w 3
Trainingsdagen zo - ma - di - wo - do - za

 

De Oranje groep

Deze trimmers lopen regelmatig een wedstrijdje mee en hebben reeds langer ervaring in het hardlopen. Zij trainen gemiddeld 3 keer per week, waarvan één langere duurloop (12-14 km) en één baan(tempo)training. De derde training varieert van heuvels, fartlek of een bostraining. Het tempo ligt hoger dan in de gele groep. 

 

Type loper gevorderd
Kunne loper/ster min. 60 min
Max. wedstrijdafstand 21 km
Wedstrijdtempo 4.30 - 5.00 min/km
Trainingsafstand 12 - 15 km (18)
Duurlooptempo 5.00 - 5.30 min/km
Trainingsduur (max) 1.45 uur
Aantal trainingen p/w 3
Trainingsdagen zo - ma - di - wo - do - za

 

De Rode groep

De groep “Rode” trimmers heeft een meer prestatiegericht trainingsschema dan de Oranje groep. Het verschil zit erin dat het tempo op de baantrainingen hoger ligt en dat ook het tempo tijdens de duurloop hoger ligt. Zij trainen gemiddeld 3-4 per week.

 

Type loper zeer ervaren
Kunne loper/ster min. 60 min
Max. wedstrijdafstand 21 km
Wedstrijdtempo 4.00 - 4.30 min/km
Trainingsafstand 15 - 18 km (20)
Duurlooptempo 4.40 - 5.15 min/km
Trainingsduur (max) 1.45 uur
Aantal trainingen p/w 3 - 4
Trainingsdagen zo - ma - di - wo - do - za

 

De Marathonies oftewel onze “Zwarte” groep

Deze groep heeft een geheel eigen schema. De groep bestaat uit lopers/sters die een voorkeur voor de lange en superlange afstand hebben. Zij doen het hele jaar door trainingen die gericht zijn op het lopen van lange afstanden (meer dan ½ marathon). Tweemaal per jaar richt het schema zich 12 weken op een hele marathon (voorjaar/najaar). Verder traint deze groep ook voor trails en speciale lopen in overleg. Deze groep traint naast de standaard trainingsdagen ma, di, do, en za ook nog, in overleg, op andere dagen van de week. Deelname in deze groep gaat in overleg met trainer Jos Storm.

 

Type loper Deelname in deze groep gaat in
Kunne loper/ster overleg met trainer Jos Storm
Aantal trainingen p/w Normaal 4
Trainingsdagen Normaal zo - di - do – za

 

Locatie

Alle trainingen starten vanaf Sportpark Vrijenbroek in Venlo, behalve de zaterdagochtendtraining, deze start vanaf Info Centrum Groote Heide Venlo (winterseizoen) of Visvijver Glazenapstraat Tegelen (zomerseizoen - 1 april tot 1 oktober).

 

Trainingsmogelijkheden / tijden

 

Wedstrijdgerichte trimmer

Voor de wedstrijdgerichte trimmer biedt Scopias groepsgewijze trainingsschema’s. Enige malen per jaar wordt er gericht naar een wedstrijd toegewerkt. Op alle niveaus wordt een schema hiervoor gemaakt. Wil een loper individueel maatwerk, dan kan hij/zij met een trainer contact opnemen.

 

Interesse?

Mocht je interesse hebben, dan kun je vrijblijvend met enkele trainingen meedoen. 
Kom dan naar één van bovenstaande trainingsavonden of neem contact op met één van de trainers.